November 2021
Kvalitná surovina je alfou a omegou každej výroby, ktorá chce ponúknuť zákazníkovi kvalitný produkt. Obzvlášť to platí pri vinároch. Z priemerného hrozna špičkové víno neurobíte. My si môžeme našťastie povedať, že hrozno z našich dvorných vinohradov je naozaj prvotriednej kvality a sme nesmierne vďační za to, že môžeme spolupracovať s výnimočnými vinohradníkmi. Keď sa to navyše spojí s nadpriemerným počasím, môžeme očakávať vskutku skvelý ročník. Na to, či ten 2021 taký naozaj bude, sme sa pozreli bližšie s našim uznávaným enológom a výrobným riaditeľom v jednej osobe, Jarom Žákom.
Na fotke Jaro Žák (vľavo) s vinohradníkom Richardom Sojákom z Hlohovca
Ako je všeobecne známe, jeden z rozhodujúcich faktorov, ktoré vedia ovplyvniť kvalitu a množstvo urodeného hrozna, je počasie. Tento faktor sa z objektívnych dôvodov nedá ovplyvniť a vinohradníci (a teda aj vinári) sú v tomto smere nechaní napospas osudu, presnejšie prírody. „Kvôli studenej jari začal zber hrozna o 2 týždne neskôr ako obvykle. Posunulo sa kvitnutie a dozrievanie hrozna a tak sme začali oberať až v septembri. Tento posun nám však vynahradila pekná, nie príliš teplá jeseň so stabilným počasím a málo zrážkami, takže hrozno bolo krásne vyzreté, jaderné, plné, s dostatkom kyselín a cukru. Vína, ktoré máme v pivnici, či už Sauvignon, rizlingy, Müller Thurgau, Veltlínske zelené alebo iné, a aj ružové, vyzerajú výborne“, pochválil si Jaro.
Veľkým nepriateľom vinohradníkov bývajú často aj choroby a plesne, ktoré podnecuje skôr daždivejšie počasie. Bobule hrozna tak bývajú síce plnšie šťavy, no zároveň sú náchylnejšie na choroby. Teraz tomu však tak nebolo. Žák dodáva: „Tým, že menej pršalo, zvládla sa ochrana, nebola tam múčnatka, takže mohlo hrozno zostať dlhšiu dobu na koreni a vyzrievať. Chladnejšie noci zachovali zase kyseliny a mušty boli plné s optimálnym pomerom kyselín a cukru. Pomáha nám aj fakt, že máme veľmi staré vinohrady, ktoré nám zabezpečujú lepší balans týchto zložiek. Mohli sme natiahnuť kampaň. Keď všetci už boli skoro skončení, my sme ešte zberali. Aj červené vína tak vyzerajú veľmi dobre, je tam Cabernet Sauvignon s 24-stupňovou cukornatosťou, dobrý podiel kyselín, priebeh fermentácie je veľmi dobrý, nie je to sťažené vyšším PH, robí sa to doslova samé. Celkovo sme mali aj vysoké cukornatosti aj dostatočné kyseliny, vína sú stabilné, šťavnaté, plné.“
Málo dažďa má však aj svoju odvrátenú stránku – menšiu výťažnosť, teda nižšiu úrodu, čo neteší samozrejme hlavne samotných vinohradníkov. Tí tak žiaľ zarobia menej. Naopak vinári sa z kvality hrozna tešia. Jednoducho platí, že kvalita hrozna je na úkor kvantity. „Výťažnosť aj výlisnosť bola zhruba o 20-30% nižšia ako minulý rok. To je tak, keď je niečo kvalitné, nemôže toho byť veľa“, pousmial sa Jaro.
Vinársky biznis vie byť nevyspytateľný. Niektorý rok je lepší na biele vína, niektorý na červené, niektorý ani ani. Tento rok však vyzerá byť výnimočný aj pre biele aj pre červené vína. V prípade červených sa to ukáže samozrejme až neskôr, za dva – tri roky, no u Matyšáka prevláda veľký optimizmus. „Myslím si, že sa máme na čo tešiť. Môžeme hovoriť z nášho pohľadu o jednom z najlepších ročníkov za poslednú dekádu. Aj keď bol ročník 2019 vynikajúci, tento vyzerá ešte lepšie. Dlho tu taký nebol a dlho asi ani nebude…“, dodal Žák.
Na fotke chalani z výroby po príchode posledného hrozna v tejto sezóne
Koniec koncov, každý sa môže presvedčiť sám už na prvých posloch tohto ročníka v podobe mladých vín a neskôr o pár mesiacov samozrejme už na krásne zaguľatených vínach ročníka 2021. Na zdravie priatelia!
P.s.: Prehľad odobratého hrozna od našich dlhodobých dodávateľov si môžete pozrieť v tabuľke nižšie:
Dodávky hrozna ročník 2021
Názov vinohradníka | Lokalita | Množstvo kg |
---|---|---|
PD Viničné – Slovenský Grob | Viničné | 562 600 |
VVDP Karpaty | Pezinok-Grinava | 226 470 |
VDP Mužla | Mužla | 408 773 |
Ing. Richard Soják | Hlohovec | 368 460 |
PD v Búči | Búč | 180 861 |
PD Chorvátsky Grob – Bernolákovo | Chorvátsky Grob | 311 700 |
PD Šenkvice | Šenkvice | 127 930 |
Ostatní | Malokarpatská a Južnoslovenská vinohradnícka oblasť | 416 739 |
CELKOM | 2 603 533 |
Ďakujeme našim dvorným vinohradníkom za kus poctivej roboty a skvelé hrozno!👌
Víno Matyšák, s. r. o.
Holubyho 85, 902 01 Pezinok
Slovenská republika
Zaregistrujte sa na odber newslettra a pravidelne dostávajte novinky, tipy a ponuky od VÍNO MATYŠÁK.
Víno Matyšák, s.r.o.
Holubyho 85,
902 01 Pezinok
Slovenská Republika