Slovenský sekt ako klenot u Francúzov

Máj 2020

Náš sekt Matyšák Methode Traditionelle chutil obzvlášť porote v Paríži, ktorá ho na súťaži Vinalies Internationales Paris 2020 ocenila rovno zlatou medailou. Na Slovensku je to skutočne rarita a my sme hrdí, že vám dokážeme prinášať prvotriednu svetovú kvalitu. Sekt z bielych odrôd, „blanc de blancs“, sa pripravuje tradičnou metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši, ktorú vymyslel v 17. storočí francúzsky mních Dom Pérignon.

Ako sa takýto sekt vyrába?

Penivosť a perlivosť sektu sa získava vplyvom sekundárnej fermentácie ušľachtilých kvasiniek, kde vzniká prirodzený pretlak CO2. Fermentácia prebieha výlučne v jednotlivých sklenených  fľašiach, kde je každá fľaša sektu doslova jedinečná. Náš Sekt zreje a zušľachťuje sa po dobu minimálne 18 mesiacov vo fľašiach uložených v pôvodných striasacích stojanoch až do finalizácie, pri ktorej dochádza k odstráneniu kvasiniek (depotu) – degoržovaním pomocou vymrazenia hrdla fľaše v ľadovom kúpeli, ktorá prebieha celá v našom vinárstve. Po „odstrelení“ zmrazených kvasiniek sa chýbajúci objem doplní tzv. dozážnym likérom. Dozážny likér môže byť zmes vína, muštu, cukru, oxidu siričitého na zastabilizovanie sektu, prípadne destilátu, všetko v rôznych pomeroch – každý vinár si túto kombináciu stráži v tajnosti, nakoľko môže výrazne ovplyvniť konečnú podobu štýlu a chuti sektu. Následne sa fľaša zatvorí pravým korkom a kovovou agrafou.

Ctíme si tradície a našim cieľom je ponúknuť jedinečné a krásne vína s dušou. Sme hrdí na to, že každá fľaša nášho sektu je originál a tým je každá výnimočná. Ani sám Dom Pérignon si určite nikdy nepomyslel, že budeme raz pripravovať na Slovensku víno jeho metódou a bude chutiť aj hrdým Francúzom.

Kúpiť

Slovenský sekt ako klenot u Francúzov
Víno Matyšák © 2021
powered by dotcom.sk

Víno Matyšák, s.r.o.
Holubyho 85,
902 01 Pezinok Slovenská Republika

+421 33 641 35 43
office@vinomatysak.sk

Matyšák

Mám viac ako
18 rokov